Окрашивание и ароматизация наживки

Рибалки - народ невгамовний. Навіть саму уловисту наживку вони намагаються вдосконалити. Часом дуже незвичайними способами. Відомо, наприклад, що рибакі- «новатори» в деяких місцях ловлять карася на хробака з запахом гасу. Перед тим, як закинути снасть, вони «купають» приманку в баночці з горючою рідиною. І що найдивніше, риба на таку наживку дійсно бере краще. Чому? Важко відповісти. Навряд чи її приваблює специфічний запах. Швидше за все, секрет криється в мега активності хробака. Гас, потрапляючи всередину тваринного через проколене гачком отвір, змушує його крутитися зі швидкістю пропелера.

Не вдалося уникнути модернізації та опариші. Личинки в натуральному вигляді сьогодні вже нікому не цікаві, ні рибалкам, ні рибі. Тепер вони кольорові і ароматні. При цьому у кожного представника численної рибальської братії є своя власна (секретна) техніка фарбування і ароматизації.

Зміна кольору
Фарбувати личинки можна двома способами: швидким і тривалим. Перший актуальне в тому випадку, якщо до виїзду на річку або озеро залишилося мінімум часу. Потрібно всього лише додати в воду марганцівку, йод або зеленку (в залежності від необхідного відтінку) і вимочити в ній опаришів. Деякі з них не зможуть перенести таку процедуру, а решта стануть слабкими і крихкими, зате придбають колір.

Другий варіант варто застосувати з вечора, якщо рибалка запланована на ранок наступного дня. Він більш гуманний по відношенню до личинок, оскільки передбачає їх годування корисними продуктами, що містять фарбувальний пігмент потрібного кольору. Для таких цілей підійде яєчний жовток, столовий буряк, морква, будь-які ягоди інтенсивного насиченого кольору. Барвник продуктів проникне в клітинну тканину опаришів і додасть їй потрібний відтінок. А щоб вони їли з великим апетитом, овочі або ягоди можна змішати з їх улюбленими ласощами - сиром. Забарвлення з'явиться приблизно через 6 годин. Важливо врахувати, що покрити цей дефіцит личинка перестає харчуватися і через деякий час повертає свій звичний колір. Тому фарбувати таким способом за день або два до риболовлі - пусте заняття.

 

Додавання запаху
Ароматизувати опаришів почали ще в минулому столітті, але в ті часи це був досить складний і трудомісткий процес. Його суть полягала в наступному. Рибалки брали тирсу листяних дерев, заливали їх водою, додавали ароматизатор (кріп, коноплі, часник, мед, ваніль та інші), а потім варили цю суміш кілька хвилин. Після варіння рідина зливали, а тирса віджимають і сушили на сонці. Коли підстилка була готова, в неї поміщали личинки, які поступово просочувалися ароматом.

Сьогодні все інакше. Завдяки наявності і різноманітності промислових ароматизаторів насичення опаришів певним запахом стало справою п'яти секунд. Досить бризнути на наживку з балончика, і вона готова до використання. Головна перевага таких спреїв - це можливість експериментувати. Якщо обраний аромат не привернув рибу, просто варто спробувати наступний.

ТелеграмПодписывайся на наш канал в Telegram.

Read 95 times

Контакти