Підписуйся на наш канал в Telegram!


 

 

Біла риба мешкає в багатьох річках, а також морях і океанах. Біла риба відноситься до найбільш цінних видів риби. Раніше люди спеціально селилися біля водойм, щоб була можливість виловити смачну, поживну білу рибу і прогодувати свою сім'ю.

Сьогодні ж білу рибу можна купити в будь-якому рибному та продуктовому магазині, і навіть замовити онлайн готову рибу і не думати, що приготувати на вечерю.

риболовля на білу рибу

У рибалок свій інтерес, адже спіймати білу рибу - це ціле мистецтво, і азартна справа. Кожен рибалка від малого до старого хоче хоч раз в житті зловити білу рибу.

У статті ви дізнаєтеся: які бувають види білої риби (фото і опис), як розрізнити один вид від іншого. Ми розповімо про смакові якості білої риби і корисні властивості. А також вас чекає відео-рецепт приготування білої риби.


"Види

Види білої риби. Як розрізняють білу рибу?

У білої риби, що живе в морях, специфічне біле забарвлення. Однак вона має відмінності:

  • за зовнішнім виглядом (плоска, кругла);
  • за належністю до конкретного сімейства.

До плоских риб відносять:

  • камбалу;
  • тилапию;
  • палтуса.

До круглих риб відносять:

  • сайду;
  • пікшу;
  • хек;
  • тріску;
  • минтай;
  • смугастого окуня;
  • миня;
  • морського чорта;
  • червоного луціана;

ВИДИ БІЛОЇ РИБИ.

 (Опис і фото)

Морська біла риба відрізняється від річкової і має специфічний світлий окрас. А між собою біла риба відрізняється за зовнішнім виглядом, формою, забарвленням і т.д.

ВИДИ БІЛОЇ РИБИ.  (Опис і фото)

Плоска риба.

До плоским рибам можна віднести сімейство камбалообразних. У плоскій риби сильно сплюснуте тіло з боків, тому її нескладно відрізнити від круглої білої риби.

Камбала.

Камбала

Камбала - морська риба із сімейства камбалових. На сьогоднішній день вченим відомо більше 30 видів камбали.Тело у риби плоске і приплюснуті. Очі у риби розташовані на одній стороні. Чому говорять: "сліпа, як камбала" - тому що з іншого боку риба нічого не бачить.

М'ясо у камбали дуже соковите і ніжне. Мешкає камбала у самого дна моря, а водитися в Азовському, Чорному, Беринговому, Охотському і Середземному морі, а також в Атлантичному океане.Камбала може важити близько 3 кг. Таку рибу рибалка не зможе переплутати ні з якою іншою.


Палтус.

(Риба ще відома під назвою морський язик).

"Палтус.

Палтус - це загальна назва для 5 видів з 3 пологів сімейства камбалових, загону камбалообразних. Палтус мешкає в північних морях. Відрізняється від своїх родичів більш подовженим тілом і темним забарвленням. Асиметричність черепа у риби зберігається, але вже не так виражена, як у камбали.

Мешкає палтус в північних районах Тихого і Атлантичного океану а також в Охотському і Баренцевому морі. Палтус ставитися до хижому виду риб, вважає за краще в свою їжу такі види риб - камбала, минтай, тріска і всілякі молюски. Дана риба може прожити близько 30 років, якщо рибалки не зловлять раніше.


Тилапія.

"Тилапія.

Тиляпія - це прісноводна риба, яка веде придонний спосіб життя. Живе у водоймах, які розташовані в тропіках. Має яскравий окрас тіла, довгасте тіло сплюснуте з боків. Хвостовий плавець має яскравий червоний окрас, а також відзначений червоним і спинний плавник.

Харчується тілапія більшістю різноманітних, дрібних організмів які знаходить у водоймі. У риби дуже ніжний смак м'яса, за що її ще називають "королівським окунем". М'ясо тілапії нежирне і містить велику кількість білка, тому і до сьогодні вважається поживною і смачною рибою, яку можна приготувати не тільки вдома, а й скуштувати в кращих ресторанах.


Кругла риба.

Багато хто задається питанням, чому риба кругла відрізняється від риби плоскою. Назва тут говорить сама за себе. Круглої рибі характерна округла форма тіла, при цьому вона трохи потовщена. Очі її розташовуються по обидва боки голови. Їй властива вигнута форма реберних кісток, які йдуть вниз від хребта.

До цього виду слід віднести таку рибу, як морського чорта, группера, смугастого окуня, червоного люциана, пікшу, миня, хек і тріску.

Сайда.

Сайда.

Сайда (лат. Pollachius virens) - стайная пелагическая риба із сімейства тріскових. Тіло витягнуте, має 3 спинних і 2 анальних плавника. Бічна лінія, чітко видима світла смуга, проходить паралельно спині. Забарвлення верхньої частини чорнуватий, що переходить по бічних сторонах в сріблясто-білий колір на череві. У дорослих риб нижня щелепа трохи видається вперед. Підборіддя вусик дуже короткий.

Однією з найбільш цінних промислових риб є сайда, м'ясо якої має вельми своєрідний і приємний смак. Завдяки збалансованому складу і поживності цю рибу високо цінують гурмани з усіх куточків нашої планети.

Виростає риба 130 см. В довжину і може важити до 32 кг.

Тривалість життя сайди - до 25 років. Максимальна довжина тіла 130 см, а маса - 32 кг.

Сайда мешкає у всій північній Атлантиці і в північній частині Північного моря, рідко зустрічається в Балтійському морі. Риба тримається поблизу узбережжя і в відкритому морі на глибині до 250 м.


Тріска.

"

Тріска - вид лучеперих риб сімейства тріскових. Має 3 спинних плавця, 2 - анальних, на підборідді розташовано 2 невеликих м'ясистих вусиків. Забарвлення спини у тріски буває ет від зеленувато-оливкової до бурою з дрібними коричневими цятками, черево біле.

Тріска виростає в довжину 1,7 - 1,8 метра, але частіше виловлюють рибу, яка досягла 40 - 50 см. Важити риба може 10 кг і більше. А якщо рибалки не волів тріску раніше, то прожити дана риба може близько 100 років.

Мешкає тріска в Атлантичному і Тихому океані. У східній частині Атлантики тріска поширена від Біскайської затоки до Баренцева моря і Шпіцбергена; в західній - від мису Хаттерас (Північна Кароліна) до Гренландії.


Минтай.

Минтай.

Минтай (лат. Gadus chalcogramma) - придонно-пелагическая холодолюбива риба сімейства тріскових.

Минтай має довгасте тіло, 3 спинних плавця, короткий вусик під нижньою губою, черевні плавники розташовані перед грудними. Забарвлення тіла - сріблястий, має плями на спині коричневого відтінку, живіт - білий, хвостовий плавник має синій колір, інші плавці темно-сірий з легким синім відтінком.

Минтай живе в холодних водах на глибині 200 - 300 м. Тривалість життя даної риби становить 15 - 16 років.

Мешкає минтай:

  • Азіатське узбережжі - в Японському, Охотському і Беринговому морях.
  • Американське узбережжі - Берингове море, затоку Аляска, залив Монтерей.
  • Океанські води - до Сангарский протоки, на південь від зустрічається рідко.
  • Близький вид виявлений в Баренцевому морі - атлантичний минтай.

Нельма.

Нельма.

Нельма - прісноводна риба. Має довгасте тіло, з світлим сріблястим відтінком дрібної луски. В основному нельма велика риба, яка може вирости до 50 кг., А в довжину тіло росте до 1,5 м.

Ставитися нельма до хижому виду риб, тому харчується риба більш дрібною рибою, а також різноманітними рачками, молюсками і личинками.

Мешкає нельма в прохолодних сибірських річках Єнісей, Іртиш, Лена, внутрішніх озерах, а також в холодних водах Північного Льодовитого океану.


Пікша.

Пікша

Пікша - вид лучеперих риб з сімейства тріскових (Gadidae), що виділяється в монотіпіческій рід Melanogrammus. Це промислова риба, яку виловлюють щороку у великій кількості - понад півмільйона тонн.

Тіло масивне, овальної форми, кілька стисле з боків, вкрите дрібною циклоидной лускою; лусочки надягають один на одного. Верхня щелепа трохи видається вперед. Рот невеликий, нижній. Підборіддя вусик дуже маленький. Зубов на небі немає. Важити пікша може 20 - 30 кг. але частіше виловлюють рибу вагою 15 кг.

Мешкає пікша в північних морях Атлантичного і Північного Льодовитого океанів.


Минь.

Минь.

Минь - це прісноводна риба, за зовнішнім виглядом дуже нагадує звичайного сома, тільки має більш яскравий, плямисте забарвлення від світло-коричневого до темно-коричневого. Все тіло і плавники покриті хаотичними важкими плямами.

Минь - єдина виключно прісноводна риба загону трескообразних (Gadiformes). Має промислову цінність. Тіло у риби подовжене, невисоке, округле в передній частині і сильно стисле з боків - в задній. Голова уплощена, її довжина перевищує максимальну висоту тіла. Око маленький. Рот великий, напів нижній, нижня щелепа коротше верхньої. На щелепах і голівці сошника є дрібні щетінковідниє зуби, але на небі їх немає. На підборідді є один непарний вусик (що становить 20-30% довжини голови) і пара вусиків на верхній щелепі.

Тіло миня сягає 120 см., Найбільші особини можуть важити близько 18 кг. Минь, так само як і сом краще полювати вночі, а вдень відпочивати. Ареал проживання миня поширюється в прісних водах Європи та Азії.


Хек.

Хек.

Хек - рід риб з монотіпіческій сімейства хекові (Merlucciidae). До складу роду включають 16 видів. тому дану рибу ще часто називають мерлузу.

Тіло у хека прогоністое. Голова велика, рило подовжене і стисле. Очі у хека великі. Межглазничное простір велике, трохи підняте. Рот кінцевий. Нижня щелепа довша верхньої, вусик на підборідді відсутня. Є Сошникова зуби. Перший повний промінь спинного плавця гнучкий і пружний, в черевному плавці від 7 до 9 променів. Від інших пологів сімейства хекові відрізняються будовою хвостового плавця, який відокремлений від спинного і анального, а також тим, що другий спинний і анальний плавники приблизно однакової висоти.

Забарвлення тіла хека при житті зазвичай сріблястий, спинка сіро-сталева, боки світліші, черево сріблясто-біле. Деякі види пофарбовані в чорний колір. Довжина тіла хека може бути від 40 см - до 1,5 м. У хека дуже цінне, корисне і смачне м'ясо.

Ареал проживання хека перебувати на континентальному шельфі Атлантичного і Тихого океанів, на глибинах від 100 до 1000 м. Це в основному придонні риби, які піднімаються і в проміжні і в верхні шари води в гонитві за здобиччю.


Смугастий окунь.

Смугастий окунь.

Смугастий окунь - вид лучеперих риб з сімейства моронових. Відомий також під назвою смугастий лаврак.

Смугастий окунь має видовжене тіло сріблястого кольору з характерними темними поздовжніми смугами від задньої частини зябер до основи хвоста. Максимальна довжина становить 200 см, найбільший зареєстрований екземпляр важив 57 кг. Більшість дорослих риб досягають близько 120 см в довжину. перед покладається, що риби живуть близько 30 років.

М'ясо смугастого окуня відрізняється дуже ніжним смаком, тому є цінною промисловою рибою. Смугастий окунь - це хижа риба, яка харчується дрібними рибами і молюсками. Мешкає смугастий окунь в Атлантичному океані біля узбережжя Північної Америки від гирла річки Святого Лаврентія до Луїзіани. Фігурує в Списку риб Каспійського моря.


Морский чорт.

Морский чорт.

Морський чорт, або європейський морський чорт (лат. Lophius piscatorius), - хижа риба загону вудильникоподібні. Назва «морський чорт» цей вид отримав через дуже непривабливою зовнішності, яка нагадувала людям більше якусь погань з пекла, ніж смачну рибу.

Тіло голе, вкрите численними шкірястими виростами і кістковими горбками. По обидва боки голови, по краю щелепи і губ звисають бахромою клапті шкіри, ворушаться у воді, немов водорості, що робить його мало помітним на дні. Тулуб приплюснуті, стислий в спинно-черевному напрямку. Голова плоска, широка, сплющена зверху. Рот великий, напівкруглий, з виступаючою вперед нижньою щелепою і гострими гачкуватими зубами. Очі маленькі. Забарвлення: спина коричнева, зеленувато-коричнева або червонувата, з темними плямами. Черевна сторона біла, за винятком чорного заднього краю грудних плавців.

Довжина тіла морського риса може досягати від 1 до 1,5 м, але відомі також екземпляри до 2 м. Довжиною.

В основному морський чорт - це промислова риба, у якої біле, смачне, щільне м'ясо без кісток. Поширений в східній частині Атлантичного океану, а також в Баренцевому і Чорному морі. Його раціон становить дрібна риба.


Червоний луціан.

Червоний луціан.

Червоний луціан (лат. Lutjanus argentimaculatus) - вид лучеперих риб з сімейства луціанові.

Тіло у риби веретеноподібне, помірно високу. Рило трохи загострене. Добре розвинені підглазна виїмка і опуклість. Зуби розташовані серпообразно, без серединного виступу. Мова у риби з зубами. Задній край спинного і анального плавників закруглений або усічений. Хвостовий плавник виїмчастий. Максимальна довжина тіла 120 см, зазвичай риба досягає до 80 см. Максимальна маса тіла 14,5 кг.

Забарвлення тіла. Верхня частина тіла і боки від зеленувато-коричневого до червоного кольору, черево сріблясте або білувате. Особи, що мешкають на великих глибинах, повністю червонуваті. У молоді з боків тіла проходять 8 білуватих смуг і 1-2 блакитні лінії через щоки. Червоний луціан є цінною промисловою рибою, хоча загальні світові улови невеликі. Промисел ведеться донними тралами, зябровими мережами, ручними і донними ярусами. Більше всіх ловлять Малайзія і Пакистан.

Широко поширені в Індо-Тихоокеанської області: від Червоного моря уздовж узбережжя східної Африки і на схід до Самоа і островів Лайн; на північ до островів Рюкю і на південь до Австралії. Через Суецький канал проникли в Середземне море, але не досягли тут високої чисельності.


ПРОМИСЕЛ НА БІЛУ РИБУ.

ПРОМИСЕЛ НА БІЛУ РИБУ.

Біла риба, яка водиться в солоній воді, віддає перевагу більш низькі температури, тому, населяє північні широти. Як правило, рибу обробляють безпосередньо на місці вилову: тут її потрошать і піддають глибокому заморожуванню. Кількість білої риби достатня, а її кількість відновлюється швидкими темпами. Тому, білу рибу можна виловлювати без наявності будь-яких обмежень.

На сьогоднішній день білу рибу можна купити в будь-якому рибному магазині або супермаркеті і насолоджуватися смаком ніжного, білого м'яса приготованого у себе вдома.

СМАКОВІ ЯКОСТІ ТА КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ БІЛОЇ РИБИ.

СМАКОВІ ЯКОСТІ ТА КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ БІЛОЇ РИБИ

Прекрасні смакові характеристики білої риби дозволяють використовувати її в різних стравах, а також вживати її в будь-якому вигляді: смаженому, вареному, в'ялена і т.д. Крім цього, до складу м'яса риби входить достатня кількість різних вітамінів і мінералів, так необхідних людині для нормальної життєдіяльності.

Біла риба вважається дієтичним продуктом, оскільки містить невелику кількість жиру. Певною жирністю відрізняються такі види риб, як оселедець, терпуга, палтус, зубатка і скумбрія. Незважаючи на це, вони становлять певну частину раціону людини. Всі інші види риб рекомендовані дієтологами для правильного харчування.


ЯК СМАЧНО ПРИГОТУВАТИ БІЛУ РИБУ

СМАКОВІ ЯКОСТІ ТА КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ БІЛОЇ РИБИ

Біла риба є прекрасним продуктом харчування, якби її не приготували. Однак, кожен вид має свої рекомендації, за способом приготування. Таку рибу як палтус або тріску, найкраще смажити або готувати на грилі. Це пов'язано з тим, що риба має туге м'ясо, яке не розвалюється при такій техніці приготування.

Камбалу, морський язик або морського окуня краще приготувати на пару, так як дана риба має дуже м'яке м'ясо. Жирна біла риба піддається такій техніці приготування, як засолювання і копчення. Не менш цікава технологія приготування білої риби - це сушка тарані. Практично з будь-якої білої риби є можливість приготувати стейки або котлети.

Біла риба в наш час доступна і цінуватися за свої смакові якості і користь білого м'яса.

Пропонуємо вам кілька відео-рецептів з білої риби, які ви можете вільно повторити і приготувати своїм рідним смачне блюдо.

відео рецепти

Відео: "Камбала приготовлена на грилі. Без кісток "

Відео: "Найсмачніший рецепт печеної тріски в духовці. Секрет правильного приготування. "

Відео: "25 хвилин, мінімум підготовки і чудова біла риба в вершковому соусі готова."

Rate this item
(0 votes)
Read 17581 times
Tagged under

Підписуйся на наш канал в Telegram!


Top