Как сохранить рыбу свежей

Після того як риба потрапила на гачок рибалки і була витягнута з води, залишається ще одна важлива проблема - як її правильно умертвити, очистити і зберігати, не зіпсувавши при цьому її якість і свіжість?

При попаданні на гачок згодом стресу у спійманої риби відбувається сильний викид молочної кислоти, який негативно впливає на її якість і смакові характеристики. Тому, щоб припинити вироблення молочної кислоти, рибу потрібно якомога швидше умертвити. Один з найбільш ефективних способів для цього - хорошим ножем перерізати горлову артерію і швидко спустити кров. У багатьох риб артерія знаходиться під зябрами - треба зробити ножем косий розріз від пластинки, що прикриває зябра, до черевця.

Після цього рибу треба очистити від нутрощів - розрізати черевце від Жабров уздовж у напрямку до хвоста і обережно, рукою або за допомогою ножа, випатрати. Це потрібно зробити якомога швидше, щоб уникнути виникнення бактерій, що провокують тління, гниття і розкладання риби.

Після позбавлення від нутрощів рибу потрібно добре промити, потім очистити від крові хребет і тонку мембрану, зробивши там отвір кінчиком ножа і прибравши звідти кров за допомогою нігтя або вістря ножа. Потім слід повторно прополоскати рибу.

Щоб зберегти рибу свіжою якомога довше, рекомендується для уникнення утворення бактерій черевну порожнину змастити винним оцтом або сіллю. Винний оцет краще, оскільки він не змінює смакових якостей риби, а сіль робить рибу сухий і позбавленою смаку.

Заготовлену таким способом рибу краще зберігати в просушеної вигляді і в тіні. Якщо зберігати рибу під променями сонця, то бактерії швидше почнуть розмножуватися. Якщо планується подальша заморозка риби, її можна обернути травою, папером або сухою чистою тканиною. Важливо пам'ятати, що в будь-якому випадку риба повинна знаходитися в добре вентильованому місці (мережа, корзина).

Ні в якому разі не можна загортати рибу в поліетиленовий пакет і залишати на сонці або в салоні автомобіля - від нагрівання риба запікається, втрачає свої якості і швидко псується.

Правильно очищена і збережена риба може зберегти свіжість як мінімум добу. Для перевірки свіжості треба перевірити пружність риби - при натисканні пальцем і подальшому відпуску луски утворилася западина повинна швидко заповнитися, а сама риба не здаватися м'якої і в'ялою, зберігши натуральний колір.

ТелеграмПодписывайся на наш канал в Telegram.

Read 86 times

Контакти