як готувати живих раків

Варені раки по праву вважаються справжнім делікатесом. Вони виступають джерелами чистого білка, який легко засвоюється. При цьому вміст жиру в м'ясі мінімально. Але, не знаючи, як варити раків, можна перетворити цінний дієтичний продукт в справжня отрута.

 

Секрети правильного вибору


Готувати можна тільки живих особин. Ракоподібні харчуються падаллю. Це сприяє розмноженню патогенної мікрофлори. Їх м'ясо швидко псується, процес гниття починається дуже швидко. Блюдо з мертвих особин в кращому випадку призведе до порушень в роботі травної системи, в гіршому - до отруєння. Несвіжі ракоподібні спливають на поверхню відразу після закипання води: їх тільце роздувається, від нього виходить неприємний запах.

Замовити раків в магазині «Клешняки» - значить, купити свіжий продукт, з якого можна приготувати ласощі з вишуканим смаком. Показником високої якості є притиснутий до черевця хвіст (гнучкий і пружний), блискучий панцир. Покупці не зустрінуть у продажу млявих представників річкового дна, зазвичай не доживають до приготування. Вся продукція проходить ретельний контроль.

Краще вибирати особин довжиною 10 см, а вагою 50-70 г. У маленьких мешканців дуже мало м'яса. Така закуска не завдасть істинного задоволення.

 

Рецепт варіння раків: швидко і смачно


Класичний рецепт приготування дуже простий:

  • 3 кг тільки живих раків.
  • 6 літрів води (краще брати ємність з максимальною глибиною).
  • 6 столових ложок солі.
  • 3-4 столові ложки насіння кропу (можна взяти «парасольки»).
  • За бажанням додаються й інші інгредієнти: 1 цибулина, 4 зубці часнику, чайна ложка чорного перцю-горошку. Але без цих спецій і приправ можна обійтися.
  • Кріп повинен бути присутнім обов'язково. Саме він надає страві традиційний смак.

Для отримання більш ніжної консистенції часто в кінці варіння кладуть ложку сметани або меду. А для поліпшення зовнішнього вигляду додають 1 ст. ложку рослинної олії. Це надає панциру додатковий блиск.

Як варити живих раків? 

 

Попередня підготовка


Відразу готувати живий продукт не рекомендується. Ракоподібних треба відмити від мулу і бруду. Для цього їх випускають в невеликий таз з водою кімнатної температури і залишають на 30-60 хвилин. За цей час черевце очиститься від забруднень. Інші частини тіла ретельно очищаються зубною щіткою. Будьте обережні під час миття. Раки можуть поранити людину, тому тримати їх треба за панцир.

 

Спосіб приготування раків


Хочете приготувати річковий делікатес, щоб вразити домашніх і гостей своєю майстерністю? Тоді дізнайтеся, як правильно зварити раків, і отримуйте компліменти. Готування не займе багато часу.

Потрібно:

  • Закип'ятити воду і додати в неї сіль: з розрахунку 1 ст. ложка на літр окропу. Для приготування більш солоного страви можна збільшити пропорції 2-3 ложки на літр.
  • Додати насіння або парасольки кропу. Зелень не підійде. Від цього постраждає смак готового блюда.
  • Дати рідини зі спеціями прокипеть ще 5-10 хвилин.
  • Закинути в каструлю раків. Опускати їх треба вниз головою, тримаючи за панцир.
  • Дочекатися, поки вода знову закипить, і проварити ще 5-15 хвилин.
  • Дати настоятися. Залежно від кількості солі раки в воді повинні простояти від 30 хвилин до години. Наполягання в відварі дозволяє м'ясу добре просолитися, робить його соковитим і м'яким.
  • Викласти готовий продукт гіркою на блюдо. Зверху можна полити лимонним соком або посипати зеленню.
  • Не можна переварювати раків. Це згубно позначається на консистенції. Середніх ракоподібних варять не більше 10 хвилин. Великих - 15 хвилин. Відлік часу починається після закипання води.

Купуйте свіжих раків в магазині «Клешняки», сміливо готуйте їх, дотримуючись всі етапи варіння, і насолоджуйтеся пікантним смаком.

ТелеграмПодписывайся на наш канал в Telegram.

Read 203 times

Контакти