Холодное копчение рыбы

Безумовно, копчена риба приготовлена своїми руками буде набагато смачніше, а головне корисніше покупної. До того ж закоптити ви можете абсолютно будь-яку рибку, включаючи навіть річкову. Але, щоб ваша риба вийшла дуже смачною, її потрібно не тільки правильно закоптити, а й підготувати до копчення.

Підготовка та вибір риби


Незважаючи на те, що закоптити можна абсолютно будь-яку рибу, все ж готувати, таким чином, рекомендується більш жирні сорти, так як під час копчення жир який буде витоплюється з риби, зробить її більш соковитою і смачною.

Не варто коптити вугра, осетра, севрюгу і білугу якщо ви не маєте навичок в копченні, так як при неправильній обробці цієї риби ви можете серйозно отруїтися. Всі ж інші сорти риби можна сміливо коптити, і насолоджуватися їх смаком.

Потім куплену або свіжо виловлену рибу потрібно випатрати від кишок, особливо акуратно видаляйте жовчний міхур, не допускаючи його розтіканню, так як в цьому випадку ваша риба буде гірчити, що істотно позначиться на її смаку не в кращу сторону.

Чистити луску не слід, вона буде охороняти рибу від потрапляння гару і бруду, під час копчення. Голову теж відрізати не слід. Випатрану рибу потрібно добре вимити всередині і зовні під проточною водою. Якщо вона дуже велика, то постарайтеся видалити хребет і великі кісточки.

Для копчення краще всього підбирати рибу одного і того ж розміру, щоб вона рівномірно закоптилася в коптильні. Якщо вона дуже велика, то її можна розрізати уздовж по хребту, розсікаючи голову теж.

 

Посол риби перед копченням
Перед тим як приступити до копчення, її необхідно засолити. Якщо ви плануєте коптити її вже порційними шматочками, то її можна просто добре обтерти сіллю і дати просочитися протягом 2 годин, після натерти меленим перцем, і можна укладати в коптильню.

Якщо коптити будете велику рибу цілком, то її необхідно просолювати в розсолі, який готується з розрахунку по 80 г солі на кожен літр води. На кожен кг риби слід готувати не менше 1,5 літра розсолу, при цьому солитися вона повинна не менше 12 годин, але і не більше доби, щоб ви її не пересолили.

Якщо у вас немає часу на такий тривалий засолення, то час засолювання можна скоротити до 3 годин, але при цьому на кожен літр води потрібно збільшити кількість солі до 300 г. Особливо цей метод засолу хороший, якщо ви відпочиваєте на природі, або вже хочете приготувати свіжо виловлену рибу на рибалці.

Холодне копчення в приміщенні
Для холодного копчення риби краще виділити окреме приміщення. При такому способі рибу не кладуть на решітку в коптильню, а підвішують на мотузку головою вниз. Найкраще дня даного виду копчення рекомендують використовувати березові дрова.

Рибу потрібно підвісити якомога вище, внизу розкладають дрова і розводять вогонь, як тільки вони добре розгоряться, слід укласти на них ще, але вже вологі дрова, щоб було достатньо диму для копчення. Так коптитися риба повинна весь день, потім роблять невелику перерву на ніч.

Якщо ви будете коптити дрібну рибку, то весь процес копчення повинен проводитися протягом 2 діб. Велику слід коптити довше в два рази, тобто її потрібно коптити 4 дня, а дуже велику рибу коптять не менше тижня.

За весь час копчення риба повинна придбати коричнево-золотистий вид, якщо ви сумніваєтеся, що вона досить прокоптить, можете злегка надрізати її і подивитися на м'ясо зсередини. Після закінчення копчення рибу не знімають, а залишають ще висіти на протязі 2-3 днів, щоб вона трохи підсохла, і її м'ясо стало більш тверде.

Копчення риби на природі
Коптити її можна і в ямі на свіжому повітрі. Для цього необхідно викопати яму, не менше 60 см в довжину і 1,5 м в ширину. Таких ям повинно бути дві, при цьому вони повинні бути з'єднані тунелем, через який і буде проникати дим до риби.

У першій ямі необхідно встановити решітку, куди слід викласти в один шар рибу, в інший слід розвести багаття з березових дров, потім приглушити його мокрими дровами, щоб дим проникав через тунель і доходив до риби.

Готується риба таким методом досить швидко, в порівнянні з копченням в приміщенні, і вже через 12 годин, ваша риба буде повністю готова. Але з'їсти цю рибу потрібно протягом доби, так як вона не має тривалим терміном зберігання, що не можна сказати про рибу, яка коптів в приміщенні.

Користь копченої риби
Багато хто вважає, що є копчену рибу не дуже корисно, тому що в ній накопичується занадто багато канцерогенів, але це не зовсім так, тому що риба приготовлена ​​без додавання хімікатів, не приносить шкоди здоров'ю, що не можна сказати про копченої риби з магазину.

Хоч ця риба не має такий тривалий термін зберігання, все ж вона дуже корисна, ніж риба куплена в магазині, так як при її приготуванні ви використовуєте абсолютно натуральні компоненти, які не завдають шкоди здоров'ю.

Кроме того, холодное копчение производится под температурой не выше 35 градусов, что само по себе не может накопить в рыбе канцерогенные вещества. Поэтому ешьте копченую рыбку на здоровье!

ТелеграмПодписывайся на наш канал в Telegram.

Read 290 times

Контакти