Підписуйся на наш канал в Telegram!


Кожна людина знає що є жирні і нежирні сорти риби. Що не жирна риба підходить для дієт, схуднення. Таку рибу часто рекомендують до вживання дієтологи. Так наш організм навіть під час дієти отримує максимальну кількість корисних речовин, амінокислот, необхідний протеїн та інші корисні елементи.

У статті ви дізнаєтеся: які сорти риби не є жирними, які бувають категорії жирності риби в цілому, отримаєте детальну таблицю калорійності риби. Ви отримаєте декілька рецептів приготування нежирної риби, і дізнаєтеся особливі секрети, як таку рибу готувати правильно, щоб страва вийшла не тільки смачною, але і корисною.


КАТЕГОРІЇ ЖИРНОСТІ РИБИ.

Дієтологи поділяють рибу на 3 категорії: нежирну, середньо жирну і жирну рибу.

КАТЕГОРІЇ ЖИРНОСТІ РИБИ.

  1. Нежирна риба - м'ясо риби містить всього 4% жирності.
  2. Середня жирна риба - м'ясо містить від 4% до 8,5% жирності.
  3. Жирна риба - в м'ясі міститься більше 8,5% жирності.

ВИДИ РИБИ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ ЖИРІВ.

Як правильно визначити жирність риби? Порахувати калорії готового блюда? До якої категорії жирності належить та чи інша риба?

ВИДИ РИБИ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ ЖИРІВ

По-перше, на сьогоднішній день вже давно існує безліч додатків на телефонах, які можуть порахувати калорійність страви, потрібно тільки знати вага порції і мати в арсеналі невеликі кухонні ваги. А, по-друге, зараз вже давно є класифікація жирності риби, і в інтернеті можна знайти докладну інформацію.

До жирних сортів можна віднести:

  • скумбрію, сома;
  • кільку, севрюгу;
  • оселедець жирну, вугра;
  • осетра, палтуса;
  • сайру.

До середньо жирних видів можна віднести:

  • зубатку, ставриду;
  • сазана, серебрянку;
  • красноглазкі, коропа;
  • салаку, анчоуса;
  • оселедець нежирну, горбушу;
  • судака, корюшку;
  • язя, ляща (річкового, морського);
  • лосося, окуня морського;
  • тунця.

До нежирних сортів можна віднести:

  • навагу, тріску;
  • Лемон, пікшу;
  • минтая, сайду;
  • окуня річкового, воблу;
  • пангасіуса, щуку;
  • карася, судака;
  • тилапию, омуль;
  • миня, кефаль;
  • камбалу, белоглазка;
  • харіуса, міногу;
  • плотву, макрель;
  • сигові, сорогу.

Якщо ви вирішили сісти на дієту, харчуватися правильно, або скинути зайву вагу до літа - для початку проконсультуйтеся з дієтологом. Професійний лікар призначить вам деякі аналізи, які покажуть загальний стан вашого організму, і тільки потім дієтолог зможе вам порадити правильну дієту - за допомогою якої ви зможете скинути зайву вагу і не зіпсувати своє здоров'я.

Загалом в м'ясі риби, в не залежності від сорту може міститися від 14% до 27% білків, і від 0,3% до 36% жирів. Ви можете почитати інформацію про жирності риби, підібрати на ваш розсуд денну норму калорійності, продумати свій раціон і вже з готовим макетом харчування підійти до фахівця, дієтолога і проконсультуватися. Вам допоможуть налаштувати правильне харчування і підкажуть навіть якась риба, морепродукти будуть найбільше приносити користь вашому організму.


ЖИРНІ СОРТИ РИБИ.

Перш за все ви повинні знати, що існують сорти риби, які не підходять для дієтичного харчування. Так як через відсотка жирності дана риба більш калорійна.

ЖИРНІ СОРТИ РИБИ

Таку рибу не варто їсти, якщо ви на дієті:

  • Скумбрія і сом.
  • Кілька і севрюга.
  • Оселедець жирна і вугор.
  • Осетер і палтус.
  • Сайра.

У даній рибі високий вміст жиру більше 8,5%, тому 100 г. продукту становить від 270 до 350 кКал. А до рибку ви приготуєте, наприклад, овочі або кашу або і те й інше і звичайний обід або вечерю становитиме мінімум 400 - 550 кКал. Так ви не зможете схуднути, а навіть трохи поправитися, так як будете переїдати денну норму калорій.


СОРТИ З СЕРЕДНІМ ВМІСТОМ ЖИРА.

Якщо ваша мета не схуднути до літа, а просто правильно харчуватися - то ви можете включити в свій раціон сорти риби із середнім вмістом жирності.

СОРТИ З СЕРЕДНІМ ВМІСТОМ ЖИРА.

Яку рибу можна включити в раціон із середнім вмістом жирності?

  • Збитки та ставрида.
  • Сазан і серебрянка.
  • Короп і красноглазкі.
  • Салака і анчоуси.
  • Горбуша і оселедець нежирна.
  • Судак і корюшка.
  • Язь і лящ.
  • Лосось і окунь морський.
  • Тунець.

Так на 100 г. продукту буде всього від 126 до 145 кКал. це допоможе вам правильно харчуватися і насичувати організм правильними елементами, амінокислотами і потрібними вітамінами.

У цих сортах міститься велика кількість білка, тому така риба відмінно підійде для спортсменів, яким після важкого тренування потрібно відновити сили.


СОРТИ З НАЙМЕНШИМ ВМІСТОМ  ЖИРА.

Ви порадилися з дієтологом і строго хочете скинути зайву вагу, правильно харчуватися, займатися спортом, тоді можете вибирати в свій раціон сорти риби з найменшим вмістом жиру.

СОРТИ З СЕРЕДНІМ ВМІСТОМ ЖИРА.

А підходить найбільше така риба:

  • Тріска і навага.
  • Пікша і лемонема.
  • Сайда і минтай.
  • Вобла і річковий окунь.
  • Щука і пангасіус.
  • Судак і карась.
  • Омуль і тілапія.
  • Минь і кефаль.
  • Камбала і белоглазка.
  • Мінога і харіус.
  • Мокрель і плотва.
  • Сиг і сорога.
  • Молюски.

А підходить найбільше така риба:

Дані сорти мають на 100 г. продукту близько 100 кКал - тому ви вільно можете їсти рибу і корисні овочі. Але забудьте про смажену рибу в маслі, клярі. Вам слід забути про жирні соуси, майонези і кетчупи! Таку рибу найкраще готувати на грилі з мінімальним кільк єством оливкового масла, на пару або запікати в духовці. Так ви отримаєте максимальну користь від риби і навчитеся всім нюансам правильного харчування.


ТАБЛИЦЯ КАЛОРІЙНОСТІ РИБИ.

РИБА

КАЛОРІЇ

БІЛКИ

ЖИРИ

ВУГЛЕВОДИ

Горбуша відварена 168,00 22,90 7,80 0,00
Зубатка відварена 114,00 15,50 5,80 0,00
Камбала відварена 103,00 18,30 3,30 0,00
Карась відварний 102,00 20,70 2,10 0,00
Короп відварний 125,00 19,40 5,30 0,00
Лящ відварний 126,00 20,90 4,70 0,00
Мокрель відварена 124,00 22,80 3,60 0,00
Минтай відварений 79,00 17,60 1,00 0,00
Налим відварений 92,00 21,40 0,70 0,00
Окунь морський відварений 112,00 19,90 3,60 0,00
Путассу відварена 81,00 17,90 1,00 0,00
Салака відварена 153,00 22,00 7,20 0,00
Сардина відварена 178,00 20,10 10,80 0,00
Ставрида відварена 133,00 20,60 5,60 0,00
Судак відварений 97,00 21,30 1,30 0,00
Тріска відварена 78,00 17,80 0,70 0,00
Хек відварений 95,00 18,50 2,30 0,00
Щука відварена 97,00 21,30 1,30 0,00
Скумбрія відварена 211,00 19,60 14,70 0,00
Сом відварений 196,00 18,40 13,60 0,00
Палтус відварений 216,00 14,00 17,80 0,00
Кальмари 110,00 18,00 4,20 0,00
Креветки 95,00 18,90 2,20 0,00
Кріль 98,00 20,60 1,70 0,00
Краби 96,00 16,00 3,60 0,00
Мідії 50,00 9,10 1,50 0,00
Беілуга бланширована 234,00 23,30 15,60 0,00
Горбуша 136,00 20,90 5,80 0,00
Кета 129,00 21,50 4,80 0,00
Креветки 81,00 17,80 1,10 0,00
Краби 85,00 18,70 1,10 0,10
Нерка красна 170,00 18,80 10,50 0,00
Осетр 163,00 16,40 10,60 0,60
Тунець 96,00 22,50 0,70 0,00
Кілька пряного посола 154,00 14,80 10,50 0,00
Печінка тріски 613,00 4,20 65,70 1,20
Скумбрія 258,00 16,40 21,40 0,00
Камбала обжаренная в олії 249,00 14,40 21,30 0,00
Сардини (ломтики) в олії 249,00 17,90 19,70 0,00
Сайра бланширована в оліїі 283,00 18,30 23,30 0,00
Скумбрія в олії 278,00 13,10 25,10 0,00
Ставрида обжарена в олії 309,00 15,60 27,40 0,00
Тунець в олії 231,00 22,00 15,90 0,00
Шпроти 563,00 17,40 32,40 0,40
Горбуша в томатному соусі 132,00 14,50 5,10 6,90
Камбала в томатному соусі 125,00 12,60 5,40 6,30
Лящ в томатному соусі 138,00 15,30 7,40 2,60
Осетр в томатному соусі 181,00 14,70 12,00 3,40
Сазан в томатному соусі 145,00 12,40 8,70 4,10
Салака в томатному соусі 118,00 17,00 4,00 3,40
Севрюга в томатному соусі 179,00 16,10 11,50 >2,80
Сом в томатному соусі 126,00 12,90 6,30 4,30
Ставрида в томатному соусі 110,00 14,80 2,30 7,30
Судак в томатному соусі 119,00 14,00 5,30 3,70
Щука в томатному соусі 108,00 14,20 4,00 3,60
Горбуша солена 169,00 22,10 9,00 0,00
Кета солена 184,00 24,30 9,60 0,00
Кілька балтійска солена 137,00 17,10 7,60 0,00
Лосось соленый 269,00 21,00 20,50 0,00
Оселедець атлантичний солений 145,00 17,00 8,50 0,00
Оселедець івасі солений 173,00 17,50 11,40 0,00
Сьомга солена 203,00 22,50 12,50 0,00
Тріска солена 98,00 23,10 0,60 0,00
Тюлька солена 225,00 19,80 16,20 0,00
Хамса солена 166,00 21,20 9,00 0,00
Ікра білуги зерниста 237,00 27,20 14,20 0,00
Ікра горбуши зерниста 230,00 31,20 11,70 0,00
Ікра кети зерниста 251,00 31,60 13,80 0,00
Ікра минтая  131,00 >28,40 1,90 0,00
Ікра осетрова зерниста 203,00 28,90 9,70 0,00
Ікра осетрова  236,00 36,00 10,20 0,00
Ікра севрюги зернистая 221,00 28,40 11,90 0,00
Камбала горячого копчення 192,00 22,00 11,60 0,00
Кілька горячого копчення 162,00 21,30 8,50 0,00
Окунь морський горячого копчення 175,00 23,50 9,00 0,00
Лящ горячого копчення 172,00 32,80 4,50 0,00
Салака горячого копчення 152,00 25,40 5,60 0,00
Тріска горячого копчення 115,00 26,00 1,20 0,00
Вобла хол.копч. 181,00 31,10 6,30 0,00
Лящ хол.копч. 160,00 29,70 4,60 0,00
Окунь морський (баличок) 199,00 26,40 10,40 0,00
Сільодка тихоокеанска жирна хол.копч. 225,00 20,30 16,00 0,00
Скумбрія хол.копч. 150,00 23,40 6,40 0,00
Ставрида хол.копч. 94,00 17,10 2,80 0,00
Балик осетровый 194,00 20,40 12,50 0,00
Вобла вялена 235,00 46,40 >5,50 0,00
Лящ вялений 221,00 42,00 5,90 0,00
Снеток поліський 264,00 46,30 8,80 0,00
Снеток псковский 159,00 32,00 3,40 0,00

 


ФОРЕЛЬ ЧИ СЬОМГА: ЯКА РИБА ЖИРНІША?

Вічне питання в якому помиляються всі або сперечаються: яка риба жирніше форель або сьомга?

ФОРЕЛЬ чи СЬОМГА

  • Форель на 100 г. продукту становить всього 147 кКал при жирності 7%;
  • Сьомга на 100 г. продукту становить 219 кКал при жирності 15%.

При цьому ні форель, ні сьомга не належать до дієтичних рибам.


ПРОСТІ РЕЦЕПТИ З НЕЖИРНИХ СОРТІВ РИБИ.

ПРОСТІ РЕЦЕПТИ З НЕЖИРНИХ СОРТІВ РИБИ.

Навіть якщо ви не на дієті, а просто хочете правильно харчуватися і підтримувати себе у формі, то беріть собі ці рецепти на замітку. Страви з нежирних сортів риби виходять дуже смачними, корисними і низькокалорійними.

 

Стейк із тріски з картоплею.

Стейк з тріски з картоплею.

Рецепт розрахований на приготування 4-х порцій. (Приготувати так можна не тільки тріску, але і минтай)

Складові:

  • 700 м філе тріски.
  • 10 шт. картоплі середньої величини.
  • 1 шт. цибуля.
  • 1 шт. лимон.
  • Білий йогурт в кількості 3 ст. л.
  • 50 г. житнього борошна.
  • Оливкова олія в кількості 3 ст. л.
  • Корінець хрону невеликий.
  • Пучок кропу, петрушки і листя салату.
  • Спеції, сіль за смаком.

Як правильно приготувати, покроковий рецепт:

  1. Чистимо і моєму картоплю. Потім нарізаємо картоплю кільцями товщиною 1 см. Картоплю відварюємо або можна запекти в духовці.
  2. Очищаємо цибулю, миємо й нарізаємо півкільцями.
  3. Лимон також миємо й нарізаємо кільцями.
  4. Філе риби очищаємо від кісток, миємо й нарізаємо на порційні шматочки. Рибу обваляти в житнього борошна, солимо, перчимо і обсмажуємо рибу на оливковій олії до появи ніжною скоринки;
  5. Хрін моєму, чистимо і натираємо на найдрібнішу тертку.
  6. Для соусу нарізаємо дрібно кріп, петрушку, додаємо йогурт, хрін, лимонний сік перемішуємо. Рибу можна подавати на листках салату з відварною або печеною картоплею. Також окремо до риби можна подати часточку лимона або лимонний сік, так смак риби відкриється повністю.

Тріска на 100 г. продукту становить 235 кКал. але прекрасно підходить для дієтичного харчування, так як м'ясо риби містить мінімальну жирність.

 

Котлети з телапії.

Котлети з телапії.

Набір продуктів призначений для приготування 5 порцій. 

Складові:

  • 700 м м'яса тилапии.
  • 1 шт. цибулина.
  • 1 шт. куряче яйце.
  • Рис круглий відвареної - близько 100 г.
  • Олія - ​​3 ст. л.
  • Кріп - невеликий пучок.
  • Сіль, перець та інші спеції за смаком.

Як правильно приготувати, покроковий рецепт:

  1. Філе риби очищаємо від кісток і пропускаємо через м'ясорубку. Нам потрібен фарш.
  2. Лук очищаємо, миємо й нарізаємо дуже дрібно, можна або натерти, або пропустити через м'ясорубку.
  3. У фарш з цибулею додаємо відварений рис і яйце.
  4. Подрібнюємо зелень, додаємо до фаршу. Солимо, перчимо до смаку. Можна додати свої улюблені спеції.
  5. Все ретельно перемішуємо.
  6. З фаршу формуємо котлетки. Готувати можна котлети в мультиварці на пару. Або обсмажити на сковороді до легкої скоринки, а потім з додаванням 100 - 200 мл. води протушкувати в сковороді.
  7. Можна приготувати котлети в духовці. Готуємо при температурі 150 градусів - 20 - 25 хвилин.

Подавати котлети можна з відвареною картоплею, кашею або свіжими овочами.


відео рецепти

Пропонуємо вашій увазі кілька відео-рецептів, які допоможуть вам швидко і смачно приготувати нежирну рибу для всієї родини.

Відео: "Страви з хека. Дієтичні рецепти для схуднення ".

 

Відео: "Нежирні сорти риби для дієтичного харчування"

 

Відео: "Їж і худни. Риба яка тане в роті. Соковита риба по-грецьки. "

Rate this item
(1 Vote)
Read 29475 times
Tagged under

Підписуйся на наш канал в Telegram!


Top